bakgrund

Bakgrund

The Lost Tapes

 

I slutet av nittiotalet jobbade jag på TBV i Karlskrona. 

Vi skulle flytta till nya lokaler och de gamla skulle tömmas. I en låda på vinden hittade jag en massa

gamla rullband.

 

-Ta dem om du vill ha dem, blev svaret på frågan

vad vi skulle göra med dem.

 

Så blev det.

 

Tyvärr visade det sig att jag inte kunde lyssna på

dem då de gick på 38 cm/sek och jag kunde bara

spela 19 cm/sek på min Tandberg 3300X. Försökte

föra över ett till datorn och dubblera hastigheten

i ett ljudprogram. Det blev inte så bra men jag kunde

i alla fall konstatera att det fanns något på banden.

 

Så de blev liggande i lådan i ett förråd. Då och då förhörde jag mig med olika kontakter om de hade någon glömd gammal studiobandspelare i nåt hörn. Men inget napp någonstans.

 

Sen äntligen.

 

En ljuvlig kväll sommaren 2012, på Grevagården när Brandkommissarie Nordenhjelm spelade, träffade jag Stefan Lindberg genom en gemensam bekant, Stefan Svensson.

 

Han blev lika exalterad som jag. Jag därför att jag äntligen kunde få höra vad som fanns på banden och Stefan därför att han inte ens visste att banden fanns.

 

En tid senare lämnade jag ner alla banden till Stefan

som sen lät dem gå igenom bakningen. Den kan ni läsa om i högerspalten. Efter ytterliggare en tid kunde jag via ftp ladda hem de första låtarna och lyssna. Det

lät betydligt mycket bättre än jag vågat tro.

 

De närmaste veckorna trillade låt efter låt in på ftp:n.

Men Stefan var inte riktigt nöjd utan ville gå ett steg till. Han började remastra banden. När den första

behandlade låten landade i min dator var det bara att

kapitulera. Skillnaden var som före och efter du har tvättat, vaxat och polerat bilen.

 

Jag blev naturligtvis nyfiken på vad han gjorde så efter lite övertalning fick jag sitta med på mastring session. Mycket givande och intressant. Tid, tålamod, kunskap och bra öron så kan det bli så mycket bättre.

 

Nu finns alla låtar färdiga, dels i waw-version och dels i en mp3-version. Den senare kommer att finnas här på sidan för lyssning.

 

Waw-versionerna kan banden snart få ladda ner för att

ev göra sina egna nostalgi-CD.

 

 

Lasse Fagerberg

The Saved Tapes

 

Stefan "Stiffe" Lindberg, dåvarande delägare i Voice Musik har gjort det stora jobbet med att digitalisera de gamla rullbanden. Det började med att Stefan "bakade" dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefans digitaliseringshörna

 

Att baka ett band

 

En del band för rullbandspelare som tillverkades från mitten av sjuttiotalet till mitten av åttiotalet lider av något som kallas ”Sticky-shed syndrome”. 

 

Ytan på banden har blivit mjuk och kletar av sig på bandspelarens bandtransport när bandet spelas upp eller snabbspolas. Om ett sådant band spelas upp kan det permanent förstöra bandets yta och då så klart också det som finns inspelat på bandet.

 

Under den här perioden använde flera bandtillverkare (Ampex-band verkar vara värst drabbade) en felaktig mix av det bindemedel som håller fast järnoxiden på bandets yta. Bindemedlet har genom åren absorberat fukt och därför blivit mjukt.

 

Innan band från den drabbade perioden kan spelas av måste de återställas, dvs. fukten som har absorberats måste drivas ut. Det gör man genom att under kontrollerade former värma banden under några timmars tid. Processen kallas att ”baka” banden.

 

Det finns mycket att läsa på nätet om sticky-shed syndrome och om hur man bakar band.

Sök på ”Baking tapes” om ni vill läsa mer.

 

Banden från Voice Studio har behandlats i en dehydrator (en ”mattorkare”) vid 55 grader Celsius under minst två timmar. Efter den behandlingen fungerar banden som vanligt igen under ett par månaders tid. Därefter kommer problemen tillbaks. 

 

Problemet med fuktskadorna blir värre för varje år som går. Så småningom kommer processen att baka band inte att fungera längre. Det är därför hög tid att digitalisera alla gamla rullband från sjuttio och åttiotalet nu! Om några år kanske de inte går att rädda längre. Enligt rapporter på nätet verkar inte kassettband från samma period vara drabbade.

 

Om ni har gamla band som ni vill rädda åt eftervärlden, kontakta gärna Stefan Lindberg på stefan@slconsulting.se.